OCMW

OCMW van Koekelberg

Welkom bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Koekelberg dat toegankelijk wenst te zijn voor alle inwoners van Koekelberg zodat iedereen zich ondersteund voelt en een leven kan leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Het OCMW komt in uiteenlopende domeinen tussen zoals het recht op sociale bijstand, gezondheidszorg, huisvesting, schuldbemiddeling en energie, socio-professionele inschakeling, opvang van senioren, kinder- en studentenhulp, cultuur, …

Het OCMW is verhuisd! Het nieuwe pand is gelegen aan de François Delcoignestraat 39 in 1081 Koekelberg.

Visie

“Het OCMW is niet enkel een systeem van bijstand dat het leefloon toekent. Alle medewerkers van ons OCMW werken aan een dynamische visie voor bijstand en bieden een luisterend oor om zo de mensen in nood punctueel of herhaaldelijk zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Hiervoor worden u verschillende diensten aangeboden. Aarzel niet om ons te raadplegen of ons te informeren over de tegenslagen die u heeft gehad. We zijn er om samen uw problemen te helpen oplossen.”

Dirk Lagast, Voorzitter van het OCMW

De algemene sociale dienst

Iedereen die op het grondgebied van de gemeente Koekelberg woont en in financiële en / of sociale moeilijkheden verkeert, kan genieten van de bijstand van het OCMW indien hij voldoet aan de toekenningsvoorwaarden. De algemene sociale dienst ontvangt en behandelt de verzoeken om bijstand en voert sociale onderzoeken uit om de meest geschikte bijstand te bepalen.

François Delcoignestraat, 39
1081 Koekelberg
02 412 16 40

Permanence : maandag–vrijdag, 08.30u.–11.30u.

Op afspraak

Dispensarium

Dankzij een partnerschap met een medisch centrum in de gemeente is het OCMW van Koekelberg het enige in de Brusselse agglomeratie dat inwoners met medisch-sociale moeilijkheden toegang biedt tot dagelijkse medische consultaties in de lokalen van het OCMW.

Deze dienst zorgt ervoor dat geen beroep moet worden gedaan op spoeddiensten in het ziekenhuis en biedt het voordeel van plaatselijke en preventieve geneeskunde.

De medische raadplegingen die elke ochtend worden georganiseerd zijn voorbehouden aan de inwoners van de gemeente die een laag inkomen combineren met dure medische zorgen of die het zonder sociale zekerheid moeten stellen.

François Delcoignestraat, 39
1081 Koekelberg
02 412 16 23
Permanence : maandag–vrijdag, 08.30u.–11.30u. 

Socio-professionele inschakelingsdienst (SPI)

De missie van de socio-professionele inschakelingsdienst is om begunstigden van het leefloon of een gelijkwaardige bijstand te helpen bij het volgen van een opleidingstraject en het vinden van betaald werk onder de beste voorwaarden. Deze begeleiding is op maat gemaakt en kan bestaan uit:

 

  • het bepalen van een professioneel project met de mogelijkheid om vaardigheden te verbeteren door het volgen van kwalificerende opleidingen om zo tegemoet te komen aan de ambities van de begunstigden en de verwachtingen van de arbeidsmarkt
  • coaching bij het zoeken naar een baan
  • het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst met het OCMW of het ter beschikking stellen bij externe partners in het kader van artikel 60§7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW’s.

Er wordt een specifieke follow-up van de studenten uitgevoerd om hen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun opleiding, om hen te evalueren bij hun projecten en om hen te begeleiden in het licht van hun moeilijkheden.

De dienst heeft ook tot doel de kansen op het vinden van een studentenjob en het opdoen van een eerste beroepservaring te vergroten.

Een jongerenadviseur is specifiek belast met de algemene begeleiding van de doelgroep van 0-18 jaar.

François Delcoignestraat, 23
1081 Koekelberg
02 412 16 56

Schuldbemiddelings- en energiedienst

De erkende schuldbemiddelingsdienst van het OCMW van Koekelberg blijft het eerste aanspreekpunt voor iedereen die in Koekelberg woont en die in ernstige financiële moeilijkheden verkeert en zijn schulden niet meer kan betalen.

Twee maatschappelijk werkers met een gespecialiseerde opleiding helpen mensen in kwetsbare situaties de balans op te maken van hun situatie en begeleiden hen bij de te nemen stappen.

Ze onderhandelen als een neutrale tussenpersoon tussen de verschillende schuldeisers en de schuldenaar.

Omdat het probleem van de stijging van de energiekosten nauw verband houdt met de schuldenlast, biedt de dienst schuldbemiddeling individuele en collectieve hulp voor de gebruikers die problemen hebben met het energieverbruik. Deze dienst zorgt ook voor het onderhandelen over betalingsplannen met energieleveranciers.

François Delcoignestraat, 39
1081 Koekelberg
02 412 16 72
Op afspraak

Project Geestelijke Gezondheid

Als u een begunstigde bent van het OCMW, kan u een aanvraag voor psychologische ondersteuning indienen. Dit verzoek moet gericht worden aan uw maatschappelijk werk.st.er. Onze assistente psychologie zal u ontvangen om de aanvraag te analyseren en zal u begeleiden naar een psychologische opvolging aangepast aan uw behoeften, hetzij in het OCMW zelf (intern) of extern.

On van het project Geestelijke Gezondheid gebruik te maken, hoeft u alleen maar een verzoek in te dienen bij het OCMW. Ga daarvoor naar de receptie van he OCMW :

Jourdan Village – Rusthuis – Rust – en verzorgingstehuis – Serviceflats

De Jourdan Village, gelegen in het historische centrum van de gemeente, is het nieuwe rust- en verzorgingstehuis van het OCMW van Koekelberg.

Ons rusthuis, dat zijn deuren opende in oktober 2019, voldoet aan de laatste normen op het gebied van comfort en veiligheid. Het kan 76 residenten huisvesten in een rustige en gezellige omgeving, en wij bieden een warme familieomgeving.

Onze teams, bezorgd over het levenscomfort en het welzijn van al onze residenten, of ze nu autonoom, gehandicapt of gedesoriënteerd zijn, ondersteunen hen dagelijks.

In de Jourdan Village wordt bijzondere aandacht besteed aan de plaats van naasten en aan het onderhouden van contacten met familie en vrienden. Ons project is gebaseerd op een geest van betrokkenheid en participatie van residenten, families en personeel.

Het onthaal

De opname in een rusthuis is een belangrijk moment. Onze maatschappelijk werkster is het eerste aanspreekpunt voor de familie of de toekomstige resident.

Ze organiseert bezoeken en beantwoordt verzoeken om informatie. Ze gaat na of ons levensproject kan voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de persoon en bereidt zijn opname in het rusthuis voor.                        

Om de resident zich thuis te laten voelen, waakt de maatschappelijk werkster in samenwerking met de verschillende teams over een goede integratie.

De zorgen

Aangepaste en gepersonaliseerde zorgen worden verleend door een multidisciplinair team (verpleegkundigen, zorgkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeute, logistieke assistenten). Het zorgteam is verantwoordelijk voor het medisch toezicht en de dagelijkse zorgen.

Het team van de kinesitherapeuten en de ergotherapeute bieden paramedische begeleiding in een speciaal ingerichte ruimte, evenals activiteiten van het type snoezelen zoals ontspannende baden.

Gedesoriënteerde mensen

Een eenheid in het rustoord is gewijd aan de opvang van gedesoriënteerde mensen die gespecialiseerd toezicht nodig hebben. Vijftien individuele kamers omringen een gemeenschappelijke leefruimte die toegang geeft tot een groot terras waar specifieke en stimulerende activiteiten worden georganiseerd voor het welzijn van de residenten.

De maaltijden

De maaltijden worden bereid door onze chef en zijn team in onze keukens. De maaltijden zijn gevarieerd, evenwichtig en respecteren ieders dieet of voedselvoorkeuren.

Wij geven de voorkeur aan een keuken op basis van verse en seizoensgebonden producten.

De animatie

Het animatieteam biedt dagelijks stimulerende activiteiten aan, aangepast aan het tempo van elke resident. De animatie is gevarieerd en beoogt zoveel mogelijk autonomie en contact met de buitenwereld te behouden.

Het animatieteam biedt onder meer intergenerationele activiteiten, animatie in samenwerking met de gemeentelijke bibliotheek en relatiemomenten met huisdieren, maar ook gezelschapsspelletjes, handmatige activiteiten, uitjes, dansactiviteiten, enz.

Wasruimte en onderhoud

De Jourdan Village heeft een wasploeg die zorgt voor de persoonlijke was van de residenten. Deze dienstverlening is in de dagprijs inbegrepen.

Het onderhoud van het gebouw en het schoonmaken van de kamers wordt uitgevoerd door een veelzijdig team dat zich bewust is van de regels van netheid en hygiëne.

De andere diensten

De Jourdan Village biedt de residenten andere diensten aan, zoals een kapper (één keer per week) en een pedicure (om de twee weken).

Een goed gevulde bibliotheek, met ook boeken met grote letters, is toegankelijk voor de residenten, ook zij met zichtproblemen.

Kamers en tarief

De ruime en lichte kamers zijn allemaal uitgerust met een eigen badkamer (met douche en toilet), maar ook met meubilair (bedden, kleerkast, fauteuil, tafel, stoelen), een stille koelkast en een televisie.

WiFi is gratis en aanwezig in het hele rusthuis.

Op elke verdieping zijn verscheidene kleine salons en terrassen toegankelijk voor de residenten.

Tarief:

  • Bewoners van Koekelberg: € 53,00 per dag
  • Niet-bewoners van Koekelberg: € 55,00 per dag

Zijn inbegrepen in het dagtarief: de persoonlijke was, animatie, incontinentiemateriaal, internettoegang en Wifi..

Het volgende is niet inbegrepen in het dagtarief: ltelefoon- en privécommunicatie, de huur van het televisietoestel, medische kosten, farmaceutische producten, kappers- en pedicurekosten, individuele transportkosten (taxi, ziekenwagen, enz.).

Serviceflats (begin 2022)

Momenteel nog in aanbouw, maar begin dit jaar zullen de toekomstige serviceflats van het OCMW van Koekelberg hun deuren openen.

Gelegen in een vriendelijke, rustige en veilige leefomgeving, zullen de serviceflats van de Jourdan Village 15 appartementen bevatten die plaats bieden aan 2 personen en elk een slaapkamer, een woonkamer – eetkamer – kitchenette, een badkamer met douche en toilet, een terras met uitzicht en een privékelder hebben.

De toekomstige residenten behouden hun autonomie terwijl ze profiteren van de vele gemeenschappelijke leefruimtes (salon, woonkamer, keuken, wasplaats, tuin en terrassen, enz.).

Sommige diensten van het rusthuis zullen ook voor hen beschikbaar zijn, zoals de maaltijden, een poetsdienst of toegang tot de activiteiten.

Een noodoproepsysteem dat beschikbaar is in alle gemeenschappelijke en privélokalen, maakt het mogelijk om 24 uur per dag, 7 dagen per week contact op te nemen met de verpleegdienst van het rusthuis.

Jourdan Village (Home OCMW)
François Delcoignestraat 39
1081 Koekelberg
   02 412 16 52
   home.ocmw@koekelberg.brussels

Nuttige contacten

De Jourdan Village Service Residence

De dienstresidentie Jourdan Village, geopend op 1 juli 2022, zal begin 2022 zijn deuren openen. De residentie omvat 15 appartementen die plaats bieden aan 2 personen en elk heeft een slaapkamer, een woonkamer – eetkamer – kitchenette, een badkamer met douche en WC, een terras met uitzicht en een privékelder.Momenteel zijn er 9 serviceappartementen beschikbaar. Een noodoproepsysteem zal beschikbaar zijn in alle gemeenschappelijke en particuliere gebouwen, en maakt het mogelijk om 24 uur per dag, 7 dagen per week contact te hebben met de verpleging van het rusthuis.